Boek
Nederlands

De bijl

Colin Forbes (auteur)

De bijl

Colin Forbes (auteur)
Genre:
Het spoor van vijf lijken zonder hoofd lijkt de Britse geheime dienst te leiden naar de vice-president van de Verenigde Staten.
Extra onderwerp
Romans, thriller
Titel
De bijl
Auteur
Colin Forbes
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The Vorpal Blade
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2002
304 p.
ISBN
90-225-3222-4

Besprekingen

Met De bijl is Colin Forbes niet aan zijn proefstuk toe. In het meesterlijke Dodelijke golf (De Boekerij, 2000) liet hij het grote publiek reeds kennismaken met het Britse speurdersteam van Tweed. Het moordwapen van deze whodunit ligt voor de hand. Alhoewel: deze bijl blijkt toch een opmerkelijke afwijking te vertonen, die de speurders Tweed, Paula Grey en Bob Newman op het juiste spoor zet. Hank Foley wordt in Maine onthoofd teruggevonden. Het enige spoor dat de speurders enigszins op weg zet, is het moordwapen. Foley is als het ware op een offerblok onthoofd. Al snel blijkt dat deze moord geen alleenstaand geval is. Nabij Londen wordt het onthoofde lichaam van Bray teruggevonden. Ook Bray blijkt met een bijl onthoofd te zijn en via (röntgen)foto's valt het op dat de bijl geen vlak snijvlak heeft. Een braam laat duidelijk herkenbare sporen na op de onthoofde lichamen. De link wordt snel gelegd en plots is er sprake van een seriemoordenaar. Deze theorie wordt andermaal b…Lees verder
Tweed, de man zonder voornaam die directeur is van de Britse geheime dienst (SIS), wordt betrokken bij een vreemde moordzaak. Zo pas is het hoofd teruggevonden van een vroegere SIS-medewerker, die nu werkte voor een multinational van de steenrijke Arbogast. Samen met zijn assistente Paula en de andere teamleden begint Tweed een uitvoerig onderzoek, waaruit blijkt dat meer moorden op dezelfde manier zijn gepleegd, zowel in Amerika als in Zwitserland. Het verhaal hangt van onwaarschijnlijkheden aan elkaar: stereotiepe personages, gammele dialogen, onmogelijk situaties en een absoluut ongeloofwaardige plot. Zo beschikken Tweed en zijn medewerkers over onbehoorlijk veel geld wat hen toelaat steeds eerste klas te reizen en te verblijven in de duurste hotels. De opbouw van het verhaal doet denken aan een ander Forbes-verhaal 'Neushoorn'*, waarin Tweed en de zijnen ook eindeloos de moordenaar achterna reizen. Gebonden, kleine druk.

Over Colin Forbes

Colin Forbes was het belangrijkste pseudoniem van de Britse auteur Raymond Harold Sawkins (23 augustus 1923, Hampstead, 23 augustus 2006, Londen). Sawkins schreef meer dan 40 boeken, meestal onder het pseudoniem Colin Forbes en was het bekendst van zijn langlopende thrillerreeks waarin de hoofdrol wordt vertolkt door Tweed, de plaatsvervangend directeur van de Britse Secret Intelligence Service.

Leven

Sawkins doorliep de The Lower School of John Lyon, de middelbare school Harrow. Op zijn 16e begon hij te werken als onderredacteur bij een uitgeverij van boeken en tijdschriften. Zijn militaire dienst, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, bracht hij door in het Midden-Oosten en Noord-Afrika waarbij hij verbonden was aan het Army Newspaper-eenheid. Na het verlaten van de militaire dienst werkte hij 20 jaar voor een uitgeverij, totdat hij als schrijver voldoende succes behaalde om voltijds schrijver te worden.

Lees verder op Wikipedia