Dvd Spaans

Donkeyote

Chico Pereira (regisseur)

Donkeyote

Chico Pereira (regisseur)
Genre:
De bejaarde Manolo uit Andalusie͏̈ wil een trektocht maken in de Verenigde Staten in gezelschap van zijn ezel en zijn herdershond, maar hij stuit op veel tegenstand.
Extra onderwerp
Documentaires (genre)
Titel
Donkeyote
Regisseur
Chico Pereira
Taal
Spaans
Uitgever
Cinemien, © 2017
1 dvd-video
Speelduur
85 min.
Aantekening
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld Een portret van een 'natuurmens': Manolo wandelt samen met zijn beste vrienden, zijn ezel Gorrión en zijn hond Zafrana, door de natuur in het zuiden van Spanje. Hij praat met de dieren, draagt gedichten voor, zingt de tango en leert Engels via zijn koptelefoon. Zijn ambitie is een trektocht door Amerika, samen met zijn dieren. Dit is niet naar de zin van zijn omgeving. Toch is hij vastbesloten om zijn droom te laten uitkomen.
EAN
8717249484271

Besprekingen

Documentaire van de Spaanse filmmaker Chico Pereira over zijn oom Manolo. Manolo is een man van 73 die het liefst als een nomade rondtrekt door het dorre landschap van Andalusië met zijn ezel Gorrión en zijn herdershond Zafrana. Hij droomt ervan samen met zijn dieren een lange voetreis te maken in de VS: de 'Trail of Tears', de route die Cherokee-indianen moesten lopen bij hun gedwongen verhuizing. Manolo benadert een reisbureau, zoekt een sponsor, neemt Engelse les, overlegt met zijn arts en stuit op veel verzet en tegenslag. De recensenten geven 3-4 sterren. Floortje Smit (Volkskrant 29-6-'17): '(...) het zijn ingrediënten die van zo'n film zonder al te veel toegevoegde moeite een crowdpleaser van jewelste kunnen maken. Maar Pereira maakt meer van zijn Donkeyote: een heerlijke documentaire die het predicaat 'geinig' gemakkelijk overstijgt. (...) een mooi eerbetoon aan de onvoorwaardelijke vriendschap tussen mens en dier. (...)' Genomineerd voor de VPRO Big Screen Award op het IFFR.