Boek
Nederlands

Als een vogel in een kooi

Als een vogel in een kooi

In de reeks:
Top
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Mira woont alleen met haar moeder en heeft geen vriendinnen, totdat er een nieuw meisje in haar klas komt. Maar dan gebeurt er iets waardoor hun vriendschap op het spel komt te staan.
Titel
Als een vogel in een kooi
Auteur
Charlotte Gingras
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
La liberté ? Connais pas
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
95 p.
ISBN
90-317-1541-7

Besprekingen

Als Mirabelle bijna 15 is, zou ze graag 'Mira' heten, wat 'zij die kijkt' betekent. Dat doet ze erg veel, maar de auteur heeft haar ook een stem gegeven. Mira is een meisje met een speciale liefde voor dieren, maar tegenover mensen heeft ze alleen maar vragen en onzekerheden. Zij gaat gebukt onder zwarte gedachten. Ze heeft niemand behalve een halfgekke moeder en een vader die hen daarom alleen heeft gelaten. Zelf is Mira daardoor ook wat vreemd geworden. Letterlijk en figuurlijk woont ze omwille van die moeder in een soort van kelder: samen in een kleine kelderverdieping en alleen met een stukgevallen ik, vergrendeld in een zwart gat. Ze geraakt er niet uit. Maar stilaan komen er wat uitgestoken handen: een nieuw meisje in de klas wil haar als vriendin, sommige jongens zien haar zitten, er is de speciale aandacht van de tekenleraar vanwege haar tekentalent.


Charlotte Gingras gebruikt een eenvoudige taal om Mira als belevend ikpersoon over haar moeilijk leven te laten verte…Lees verder
De vijftienjarige Mira woont alleen met haar moeder; haar vader ziet ze maar af en toe, vriendinnen heeft ze niet. Mira vindt haar bevrediging vooral in het lezen van boeken en het maken van tekeningen. Als er een nieuwe leerlinge, Catherine, op school komt, worden ze direct vriendinnen; ze ondernemen samen van alles en delen elkaars geheimen. Als Mira echter Catherine ziet zoenen met Marc, de jongen op wie zij verliefd is, betekent dit het einde van de vriendschap. Als ze op hetzelfde moment te horen krijgt dat haar vader dodelijk is verongelukt, stort haar wereld in. De psychologische (gedachte)wereld van de vijftienjarige hoofdpersoon in een moeilijke wereld wordt zeer integer beschreven. Zowel de ontdekking van de wereld van de liefde en de ontluikende seksualiteit als de onzekerheid van de puber worden goed getroffen, waarbij de omgeving (vooral haar vriendin) een belangrijke rol speelt. Door het gebruik van vooruitwijzingen en eenvoudige motieven (klamme handen, een stervende bo…Lees verder

Over Charlotte Gingras

Charlotte Gingras (Quebec, 10 december 1943) is een Canadese jeugdschrijfster die pedagogiek en beeldende kunst studeerde. Ze gaf les in het basisonderwijs, richtte workshops creativiteit in voor volwassenen en werkte als freelancer in de beeldende kunsten.

Boeken

 1. Les Chats d'Aurélie (1994)
 2. Les nouvelles bonheurs (1997)
 3. La liberté? Connais pas (1999)
 4. Un été de Jade (2000)
 5. La fille de la forêt” (2002)
 6. La boîte à bonheur (2004)
 7. La disparition (2005)
 8. Ophélie (2008)
 9. Guerres (2011)

Prijzen

 • 1999 - Prix du Gouverneur général pour les arts de la scène
 • 1999 - Prix du Gouverneur général, La Liberté? Connais pas...
 • 2000 - Prix du Gouverneur général, Un été de Jade
 • 2003 - Prix du livre M. Christie, La boîte à bonheur
 • 2004…Lees verder op Wikipedia