Boek
Nederlands

Tuimelingen : over leven, kunst en kijken

Bernard Dewulf (auteur)
+1
Tuimelingen : over leven, kunst en kijken
×
Tuimelingen : over leven, kunst en kijken Tuimelingen : over leven, kunst en kijken

Tuimelingen : over leven, kunst en kijken

Genre:
Tuimelingen bevat essays en beschouwingen over leven, kunst en zinnelijkheid. Wie het werk van Bernard Dewulf enigszins kent, weet dat dit de drie­eenheid is waarover hij al jaren schrijft. Maar inniger nog dan in vorige bundels zijn die drie thema’s nu vervlochten. Zoals in zijn essays over eenzaamheid, verlangen, troost, verbeelding, over stilte in de kunst, het naakt en de mannelijke blik, over
Titel
Tuimelingen : over leven, kunst en kijken
Auteur
Bernard Dewulf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
270 p.
ISBN
9789045042800 (paperback)

Besprekingen

Denken voor eigen rekening

In de meanderende essayistiek van Bernard Dewulf is associatie de regel, argumentatie de uitzondering. Tuimelingen heeft iets van flessenpost uit een voorbije tijd, een nukkig protest tegen de rumoerige wereld vandaag.

Bernard Dewulf geniet faam als dichter, maar is wellicht bekender als kunstbeschouwer en columnist (onder meer in deze krant). Zijn essays bundelt hij in boeken met een titel van één woord dat steevast eindigt op '-ingen'. Na onder meer Naderingen en Verstrooiingen is er nu Tuimelingen. Continuïteit zit er eveneens in de onderwerpen. Dewulf mijmert over wat hem zoal bezighoudt in het leven, zoals eenzaamheid, verlangen of de ondoorgrondelijkheid van geliefden en dingen. De thema's resoneren: vaak weerklinkt weemoed.

Ook de essays over schilderkunst tekenen met woorden gedachtencirkels rond een handvol thema's. Dewulf is bovenal gefascineerd door de poging om het licht in verf te vangen, de voorwaarde van alle zien ook te zien te geven door te spelen met subtiele kleurschakeringen of botte slagschaduwen. Bonnard, Degas, Hopper of Richter zijn dus niet toevallig favoriete artiesten.

De kunst van het associëren

Net als zijn poëzie is D…Lees verder

Over Bernard Dewulf

Bernard Dewulf (Brussel, 30 januari 1960) is een Vlaams dichter, essayist, toneelauteur, en columnist.

Biografie

Bernard Dewulf volgde een studie Germaanse filologie. Reeds voor het verschijnen van Waar de egel gaat waren er gedichten van Dewulf gepubliceerd, onder meer in verschillende literaire tijdschriften. Publieke bekendheid verwierf hij voor het eerst in 1987, toen de collectieve dichtbundel Twist met ons verscheen, met daarin gedichten van Dewulf zelf, Dirk van Bastelaere, Charles Ducal en Erik Spinoy. In 2006 werd de dichtbundel Blauwziek gepubliceerd.

In 2001 verscheen de essaybundel Bijlichtingen: kijken naar schilders. In dit boek zijn een aantal beschouwingen over beeldende kunstenaars gebundeld. De auteur wil op toegankelijke wijze de betovering bij het kijken naar schilderijen bijlichten. Hij poogt telkens weer de verleiding onder woorden te brengen die kan uitgaan van s…Lees verder op Wikipedia