Boek
Nederlands

Monsterlijke mythen

Anthony Horowitz (auteur), Thomas Yeates (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Elf spannende mythen en legenden, over de Minotaurus op Kreta, Romulus en Remus die Rome stichtten, de ridders van koning Arthur en een gewelddadige Braziliaanse indiaan. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Bevat
Titel
Monsterlijke mythen
Auteur
Anthony Horowitz 1955-
Illustrator
Thomas Yeates
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2011
126 p. : ill.
ISBN
9789026128639 (hardback)

Besprekingen

'In de uren voor een veldslag daalt er altijd een vredig gevoel neer over de mannen die misschien gedood zullen worden. De mannen die blijven leven, zullen zich dat nog lang herinneren. Natuurlijk zijn ze bang. Als de zon ondergaat kruipt een bepaald soort duisternis niet alleen over de heuvels, maar ook in hun eigen ziel. Ze zien denkbeeldige zwaarden in hun vlees hakken. Ze voelen alvast de pijn als hun ledematen afgehouwen worden, het bot in tweeën gehakt.’ Dit soort verhalen vertelt Anthony Horowitz, zeker bekend bij menig griezelliefhebber, in zijn nieuwste werk. De allitererende titel Monsterlijke mythen dekt de lading van het boek volledig: dit is gewoon waar het 126 pagina’s lang om draait.
Het is best gevaarlijk om bestaande verhalen opnieuw uit te geven, zeker als die intussen al ontelbare keren verteld en beschreven zijn. Bovendien publiceerde Horowitz de meeste vertelsels dertig jaar geleden al in De honden van Aktaioon. Het kwam er dus op neer om nogma…Lees verder
Bundel met klassieke mythen en legenden, uit verschillende culturen, die tot makkelijk leesbare versies zijn omgebouwd voor een jong publiek. Zowel alom bekende antieke cultuur, als onbekendere West-Europese en niet westerse legenden komen voorbij. De schrijfstijl, dan wel vertaling, laat helaas vaak veel aan de verbeelding over en beperkt zich voornamelijk tot feitelijke, narratieve constateringen. Ook verschillen in de culturele afkomst van de mythen komen nergens terug in de stijl. Afgezien hiervan is de bundel een aantrekkelijke en op gezette tijden humoristische kennismaking met de mythische cultuur en met zijn historische waarde en de goed en minder goed gekende namen, voor lezers die er voor het eerst mee in aanraking komen. Enkele voetnoten geven nuttige en leuke informatie over de connectie met de reële historie en het heden. Achterin worden tien bekende monsters en tien wapens beschreven. Het omslag toont een aansprekende afbeelding van een draak en een mysterieus bergdorp, …Lees verder

Monsterlijke mythen

In 'Monsterlijke mythen' haalt Anthony Horowitz elf legendes uit de oude doos. Omdat ze volgens hem niet genoeg humor en niet genoeg bloed bevatten, maakt hij er zijn eigen versie van. Dat hij door de materie gebeten is, blijkt uit de dynamiek van de verhalen. Toch weet hij er niet de spanning en het avontuurgehalte in te brengen die we ondertussen van hem gewoon zijn.
De verhalen zijn in twee groepen opgedeeld. Een eerste deel bevat verhalen over monsters en beesten, zoals de Sfinx, de draak van Sint-Joris en Medusa. Het tweede deel vertelt over gevechten en queesten. Bekende en minder bekende mythen komen aan bod. Die uit de Griekse (bijvoorbeeld de Minotaurus) en Romeinse (over Romulus en Remus) overlevering ken je vast wel, maar er zijn er ook minder bekende: Keltische verhalen van dicht bij huis en overleveringen van andere volkeren van ver weg, zoals de Cheyenne-indianen, de Chinezen, Inca’s en Bororo-indianen. De verhalen zijn allicht minder saai dan in andere neergepende…Lees verder

Over Anthony Horowitz

Anthony Horowitz (Stanmore, 5 april 1955) is een Britse schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken, maar ook romans voor volwassenen en scenario's voor televisie (waaronder Midsomer Murders, Agatha Christie's Poirot, Crime Traveller, Crossbow, Foyle's War en Robin of Sherwood).

Levensloop

Horowitz werd geboren in een Joodse familie, afkomstig uit Estland. Zijn vader was zakenman. Op zijn achtste werd hij door zijn ouders naar een streng internaat in Harrow gestuurd. Hij had een hekel aan school, en was er dan ook heel ongelukkig. Later studeerde hij aan de Universiteit van York en werkte daarna acht jaar als tekstschrijver bij een reclamebureau. Toen zijn boeken eenmaal goed verkochten, stopte hij met werken als tekstschrijver. Tegenwoordig schrijft hij kinderboeken en verhalen voor televisieseries.

De Malteser erfenis werd verfilmd onder de titel Just Ask for Dia…Lees verder op Wikipedia