Een jonge zwarte vrouw uit het zuiden van de Verenigde Staten wordt zich, na een periode van vernederingen zonder verzet, met behulp van andere vrouwen bewust van eigen kracht en van haar recht op een eigen leven.
Onderwerp
Incest, Zwarte vrouwen
Titel
De kleur paars
Auteur
Alice Walker
Vertaler
Robert Dorsman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The color purple
Uitgever
Breda: De Geus, © 2020 | Andere uitgaves
317 p.
ISBN
9789044541519 (paperback)

Besprekingen

Op 14-jarige leeftijd heeft Cecile, een jonge zwarte vrouw in het zuiden van de Verenigde Staten, al twee kinderen van haar stiefvader gekregen en wordt zij door hem gedwongen te trouwen met een weduwnaar met vier kinderen. Behalve haar zuster Nettie, die al snel wordt weggestuurd, luistert niemand naar haar. Daarom schrijft zij brieven aan God om haar hart te luchten. Pas veel later wordt enig geluk haar deel als zij een verhouding met een vrouw begint en zij uiteindelijk haar zus terugvindt. Dit prachtige boek beschrijft uiterst subtiel en met veel humor hoe een vrouw die aanvankelijk door iedereen wordt gebruikt en uitgebuit haar eigen weg vindt en toch mild blijft. De mildheid waarmee alle personen worden geobserveerd en de treffende beschrijvingen van mensen en situaties maken dit boek heel bijzonder. De verfilming door Spielberg met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey had veel succes.

Over Alice Walker

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Virginia DeBolt

Alice Malsenior Walker (Eatonton (Georgia), 9 februari 1944) is een Amerikaanse auteur en feministe. Ze won de Pulitzer-prijs voor fictie voor het nadien verfilmde boek The Color Purple, en is de moeder van Rebecca Walker, eveneens auteur en feministe.

Vroege levensloop

Walker werd geboren in Eatonton, Georgia, Verenigde Staten. Haar familie heeft afkomst uit Cherokee, Schotland en Ierland. Na de middelbare school ging ze naar het Spelman College in Atlanta en kreeg haar diploma in 1965 van het Sarah Lawrence College in Yonkers. Gedurende haar eerste jaar op de school ging ze naar Oeganda als uitwisselingsstudente.

Relatie moeder - dochter

De relatie met haar dochter Rebecca was van het begin af aan slecht, zo toont de documentaire Beauty in Truth (2013) aan. Alice verwaarloosde haar dochter namelijk ernstig: alles moest wijken voor de politiek en het fem…Lees verder op Wikipedia